Lisa vet var de bästa guldställena finns

Lisa Hasselskog är en uppskattad mäklare med blick för detaljer. Förutom att hon har stenkoll på allt kring en bostadsaffär, kan hon snabbt se vad som ska lyftas fram – eller plockas bort – i en bostad för att helhetsintrycket ska bli så bra som möjligt. Kanske är förmågan att se det lilla i det stora en bra egenskap även när det gäller hennes favoritintresse; svamp!

– Ja, det är väldigt roligt att kunna se olika kännetecken för att artbestämma de svampar jag hittar. Men framför allt njuter jag av naturupplevelsen, tystnaden och frihetskänslan att vara ute i naturen som kontrast till mitt arbete med högt tempo och många människor.

Lisa har plockat svamp sedan hon var liten, men den stora passionen kom för några år sedan. I Bydalsfjällen där familjen har ett fritidshus finns gott om svamp på höstarna. Ett guldställe för alla naturälskare. Hon började ta reda på allt om de svampar hon hittade, via forum och olika appar, exempelvis Svampguiden. Här är det enkelt att ta bilder och ladda upp, få tips från experter och även lära sig mer om förväxlingssvampar.

– Till slut lär man sig i vilka miljöer olika svampar trivs, vilka som är goda matsvampar och vilka man ska akta sig för, de giftiga eller de som helt enkelt kan förstöra en hel måltid för att de är så beska, som gallsopp.

Krydda i matlagningen
Det stora svampintresset har såklart påverkat matlagningen där hemma. Favoriten är rödgul trumpetsvamp. Trattkantareller men också en hel del soppar är goda svampar som är lätta att hitta i Jämtland. Lisa tipsar om att torkad svamp är perfekt att smula ner i såser och grytor som extra krydda. Själv har hon alltid en burk med torkad svampmix i köket.

– Det går att använda svamp till så mycket. Jag blandar ofta olika sorter i exempelvis pajer för att få en mer varierad smak. Taggsvamp, fårticka och blodriskor är fasta i köttet och passar bra till det mesta. De är perfekta att portionsförpacka efter förvällning och frysa in.

Alla i familjen tycker om och uppskattar svamp. Men eftersom Lisa plockar mycket mer än de kan äta upp blir familjen också lite trött på henne, därför ger hon bort en hel del. I år har hon plockat närmare 150 liter.

Alltid ett öga på marken
– Jag har letat efter Goliatmusseron länge och trodde att jag hade hittade den nyligen. Det är en av världens dyrast svampar. Den växer faktiskt i Jämtland och trivs på tallhedar. Jag var överlycklig en stund, innan jag fick den artbestämd och det visade sig vara kragmusseron. Ett sånt antiklimax!

Det har också hänt att Lisa hittat svamp när hon varit ute på jobbuppdrag. Vid ett tillfälle skulle hon värdera en skogstomt ute i länet.

– Plötsligt stod vi mitt i ett hav av trattkantareller och jag var bara tvungen att fråga om jag fick plocka några. Det fick jag så gärna, en sån lycka!